ISITAYELA.


 

WELCOME!

ISITAYELA to blog o jedzeniu. To moja domowa restauracja. Co tydzień nowe menu. Nowe smaki i nowe wyzwania kulinarne. To podróż po prostych daniach, które może wykonać każdy. To przepisy zarówno na środowe popołudnia jak i na piątkowe przyjęcia z przyjaciółmi. Set to połączenia czegoś na słodko i na słono. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i życzę smacznego:)

 
RESERVATIONS
Jakieś propozycje do menu?
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

OPENING HOURS
Możesz zaglądać tu 24 h/dobę.
7 dni w tygodniu.
 

 

set5

Dziś wyjątkowo dwa przepisy. Pyszny, aromatyczny krem z kukurydzy oraz zdrowa pizza na spodzie z kalafiora. 

czyli krem z kukurydzy

kukuryku s

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 750ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma

 


 W garnku rroztapiamy masło i szklimy cebulę. Dodajem czosne oraz odcedzoną kukurydzę. Podsmażąmy pod przykryciem około 5-8 min (od czasu do czasu mieszając, żeby nic nam się nie spaliło). Dodajemy łyżeczkę kurkumy i ostrej papryki. Sól, pieprz do smaku. Dodajemy bulion i gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Na koniec, blendujemy zupę na jednolitą masę. Posypujemy migdałami i jemy:)

 

 


 czyli zdrowa pizza 

placek s

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 1 jajko
  • ser mozzarela - 1 kulka
  • 1 czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • czosnek (1 ząbek lub w wersji sproszkowanej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bazyliowego pesto
  • świeża bazylia
  • przyprawy: sól, pieprz, 

 


 

Rozgrzewamy piekarnik do 200st C. Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

Kalafiora myjemy, delikatnie osuszamy i mielimy na bardzo drobne kawałki (ja użyłam do tego blendera z 'nożową' końcówką). Przysmażamy go około 5 minut na suchej patelni uważając żeby się nie spalił. Studzimy.

Dodajemy jajko, startą na dużych oczkach mozzarelle, czosnek oraz pieprz i sól.Możemy również dodać inne przyprawy wg uznania.  Wszystkoze sobą mieszamy i wykładamy na blachę formując okrąg. Pieczemy ok 20 min.

Dodatki:

W między czasie kiedy piecze nam sie ciasto, kroimy warzywa: czerwoną cebulę ,paprykę i cukinie. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z dodatkiem oliwy.

Na koniec, wyciągamy kalafiorowy placek z piekarnika, smarujemy spód bazyliowym pesto i dodajemy na wierzch grillowane warzywa, dekorując listkami bazylią.