Dziś wyjątkowo dwa przepisy. Pyszny, aromatyczny krem z kukurydzy oraz zdrowa pizza na spodzie z kalafiora.
Kukuryku
czyli krem z kukurydzy
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 750ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków migdałów
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
W garnku rroztapiamy masło i szklimy cebulę. Dodajem czosne oraz odcedzoną kukurydzę. Podsmażąmy pod przykryciem około 5-8 min (od czasu do czasu mieszając, żeby nic nam się nie spaliło). Dodajemy łyżeczkę kurkumy i ostrej papryki. Sól, pieprz do smaku. Dodajemy bulion i gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
Na koniec, blendujemy zupę na jednolitą masę. Posypujemy migdałami i jemy:)
Placek z kalafiora ze świeżymi warzywami
czyli zdrowa pizza
Składniki:
- pół kalafiora
- 1 jajko
- ser mozzarela - 1 kulka
- 1 czerwona cebula
- czerwona papryka
- cukinia
- czosnek (1 ząbek lub w wersji sproszkowanej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bazyliowego pesto
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, pieprz,
Rozgrzewamy piekarnik do 200st C. Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Kalafiora myjemy, delikatnie osuszamy i mielimy na bardzo drobne kawałki (ja użyłam do tego blendera z 'nożową' końcówką). Przysmażamy go około 5 minut na suchej patelni uważając żeby się nie spalił. Studzimy.
Dodajemy jajko, startą na dużych oczkach mozzarelle, czosnek oraz pieprz i sól.Możemy również dodać inne przyprawy wg uznania. Wszystkoze sobą mieszamy i wykładamy na blachę formując okrąg. Pieczemy ok 20 min.
Dodatki:
W między czasie kiedy piecze nam sie ciasto, kroimy warzywa: czerwoną cebulę ,paprykę i cukinie. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z dodatkiem oliwy.
Na koniec, wyciągamy kalafiorowy placek z piekarnika, smarujemy spód bazyliowym pesto i dodajemy na wierzch grillowane warzywa, dekorując listkami bazylią.