ISITAYELA.


 

WELCOME!

ISITAYELA to blog o jedzeniu. To moja domowa restauracja. Co tydzień nowe menu. Nowe smaki i nowe wyzwania kulinarne. To podróż po prostych daniach, które może wykonać każdy. To przepisy zarówno na środowe popołudnia jak i na piątkowe przyjęcia z przyjaciółmi. Set to połączenia czegoś na słodko i na słono. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i życzę smacznego:)

 
RESERVATIONS
Jakieś propozycje do menu?
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

OPENING HOURS
Możesz zaglądać tu 24 h/dobę.
7 dni w tygodniu.
 

 

set four

czyli pyszna przekąska z batatów

bataty s

Składniki:

  • 1 duży batat
  • słodka papryka
  • tymianek
  • granulowany czosnek
  • oliwa

Ta przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy nastawić piekarnik na 180st (góra-dół) a następnie obrać słodkiego ziemniaka i pokroić w słupki. Układamy pokrojone bataty na blaszke, skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawami.

Pieczemy około 30 minut.

Możemy podawać z sosem czosnkowym.


a do tego domowe frytki i buraczki

kurak S

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 120 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • 10 g twardego sera (typu parmezan)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Kurczaka myjemy, przekrawamy na pół (tak aby filet był cieńszy), solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni. Nastepnie wlewamy śmietanke, ser i przyprawy. Po 2 minutach dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze okolo 3 minuty, aby sos nam zgęstniał.

Jako dodatek dodałam 'mamine buraczki'. I frytki robione wg tego przepisu.


Brigadeiro w kolorowych posypkach. Idealnie czekoladowy deser.

czyli brazylijski czekoladowy przysmak

brigadeiro S


 Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła

Posypki:

  • pistacje
  • kokos
  • kawałki czekolady
  • migdały

Brigadeiro to typowy deser serwowany w Brazyli. Aby go zrobić wystarczy wymieszać wszystkie składki i zagotować przy tym nieustannie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje - czyli około 10 minut.

Nastepnie masa musi nam wystygnąc. W tym czasie możemy przygotować posypki. Np. mieląc migdały, pistacje czy inne orzechy. W moim przypadku były to właście pistacje. Ich słony smak idelanie pasuje do słodkiego wnętrza czekoladki.

Kiedy już masa nam wystygnie, smarujemy ręce (tak, ręce) masłem, aby masa nieprzyklejała się do dłoń podczas formowanie kuleczek (wielkość wg uznania, ale najlepiej jakby miały wielkość praliny). Następnie obsypujemy w posypce i....gotowe;) 

 Smacznego!