Chipsy batatowe
czyli pyszna przekąska z batatów
Składniki:
- 1 duży batat
- słodka papryka
- tymianek
- granulowany czosnek
- oliwa
Ta przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy nastawić piekarnik na 180st (góra-dół) a następnie obrać słodkiego ziemniaka i pokroić w słupki. Układamy pokrojone bataty na blaszke, skrapiamy oliwą oraz posypujemy przyprawami.
Pieczemy około 30 minut.
Możemy podawać z sosem czosnkowym.
Kurczak z sosem śmietanowym
a do tego domowe frytki i buraczki
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 120 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- 10 g twardego sera (typu parmezan)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Kurczaka myjemy, przekrawamy na pół (tak aby filet był cieńszy), solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni. Nastepnie wlewamy śmietanke, ser i przyprawy. Po 2 minutach dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze okolo 3 minuty, aby sos nam zgęstniał.
Jako dodatek dodałam 'mamine buraczki'. I frytki robione wg tego przepisu.
Brigadeiro w kolorowych posypkach. Idealnie czekoladowy deser.
Brigadeiro w kolorowych posypkach
czyli brazylijski czekoladowy przysmak
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
Posypki:
- pistacje
- kokos
- kawałki czekolady
- migdały
Brigadeiro to typowy deser serwowany w Brazyli. Aby go zrobić wystarczy wymieszać wszystkie składki i zagotować przy tym nieustannie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje - czyli około 10 minut.
Nastepnie masa musi nam wystygnąc. W tym czasie możemy przygotować posypki. Np. mieląc migdały, pistacje czy inne orzechy. W moim przypadku były to właście pistacje. Ich słony smak idelanie pasuje do słodkiego wnętrza czekoladki.
Kiedy już masa nam wystygnie, smarujemy ręce (tak, ręce) masłem, aby masa nieprzyklejała się do dłoń podczas formowanie kuleczek (wielkość wg uznania, ale najlepiej jakby miały wielkość praliny). Następnie obsypujemy w posypce i....gotowe;)
Smacznego!