ISITAYELA.


 

WELCOME!

ISITAYELA to blog o jedzeniu. To moja domowa restauracja. Co tydzień nowe menu. Nowe smaki i nowe wyzwania kulinarne. To podróż po prostych daniach, które może wykonać każdy. To przepisy zarówno na środowe popołudnia jak i na piątkowe przyjęcia z przyjaciółmi. Set to połączenia czegoś na słodko i na słono. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i życzę smacznego:)

 
RESERVATIONS
Jakieś propozycje do menu?
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

OPENING HOURS
Możesz zaglądać tu 24 h/dobę.
7 dni w tygodniu.
 

 

lamington

Lekka przystawka to krewetki smażone na maśle, z dodatkiem czosnku i białego wytrawnego wina

czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem białego wytrawnego wina

 krewetki s

Składniki:

  • 250g krewetek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 40g masła
  • Pietruszka bądź koperek
  • Pieczywo
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Rozmrażamy krewetki (np. zalewając wodą i parę razy przepłukując). Na patelni roztapiamy połowę masła i wyciskamy czosnek. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy ostrą paprykę (zamiast sproszkowanej możemy dodac papryczkę chili, jeśli wolimy). Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor (około 5 minut), w między czasie 2 razy przewrócić. Dolewamy wina i zwiększamy 'ogień'. Jak wyparuje alkohol, dodajemy drugą część masła oraz pietruszkę. Smażymy tak jeszcze z 2-3 minutki.

Podajemy z pieczywem.

To jest jedna z szybszych potraw jakie znam. A do tego pyszna;)


Na danie główne będzie sycący (nie)klasyczny makaron carbonara. Dlaczego nie klasyczny? Bo z dodatkiem kabanosów! Skąd taki pomysł? Ano znów z lenistwa i braku większej ilośći boczku w lodówce.

czyli klasyczna carbonara z dodatkiem kabanosów

 carbonara s

Składniki:

  • makaron spaghetii (ilość wg uznania)
  • 50-100 g wędzonego boczku
  • 2 długie kabanosy wieprzowe 
  • 100 ml białego wina
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki startego twardego sera (lub dowolnego innego jeśli nie mamy twardego)
  • sól
  • pieprz
  • coś zielonego do ozdoby (szpinak, bazylia, pietruszka)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek kroimy na małe kwadraciki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kroimy kabanosy na niewielkie plasterki i dodajemy do boczku. Całość podsmażamy aż boczek będzie chrupiący.

Kroimy cebulę i dodajemy do mięsa. Wciskamy ząbek czosnku. Całość podsmażamy i pod koniec zalewamy winem. Dusimy tak około 5 minut.

Do żółtek dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do wszystkich składników energicznie mieszając i czekamy, aż sos nam zgęstnieje. 

Do gotowego sosu dodajemy makaron. I jemy:)


Na deser dziś będzie odchudzający grejpfrut.

czyli połączenie zdrowego grejpfruta, serka mascarpone i uzależniających ciastek oreo

 grejpfrutowe szalenstwo S

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • około 70g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 10g drobnego cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie oreao (4 ciastka)


Krem: Krem do tego deseru jest podobny do tego który dodajemy do tiramisu. Czyli ubijamy żółtko z cukrem na białą masę. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascapone i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie, ubijamy białko z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą.

Grejpfrut: Owoc przekrawamy na pół. Wydrążamy środek, zachowując miąższ. 

Skórka posłuży nam jako miseczka. Do wydrążonego grejpfruta na dno, układamy połowę pokruszonych ciastek oreao. Następnie dodajemy warstwę kremu. Na krem nakładamy owoc grejpfruta. I tak na zmianę: porcja ciastek, kremu i owoców. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

 Smacznego!