Zapraszam wszystkich na pierwszy set. Dziś serwujemy przepyszną zupę dyniową, puszystą domową pizze oraz przesłodki deser bananowo-figowy.
Dyńka
czyli zupa dyniowa z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1/2 małej dyni (jak na zdjęciu)
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu
- 2 kromki chleba
- oliwa
Przyprawy:
- większa szczypta soli
- większa szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
Dynia: Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynie kroimy na większe kawałki. Usuwamy pestki. Cebulę przekrawamy na pół wraz z łupką. Układamy na blaszkę dynię (mąższem do góry), cebulę (łupką ku dołu) i czosnek w łupce. Pieczemy około 40-50 min.
Grzanki: Kromki chleba kroimy na małe kwadraciki, skrapiamy oliwą. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Po upieczeniu warzyw, obieramy wszystkie warzywa z łupek. Dodajemy do bulionu i całość blendujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut.
Nalewamy zupę i dodajemy grzanki. Zamiast grzanek możemy zupę podawać z groszkiem ptysiowym.
Włoskie smaki
czyli ekspresowa pizza z patelni
Składniki:
- 150g mąki tortowej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka drożdży instant
- szczypta soli
- garść rukoli
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- szynka szwardzwaldzka lub parmeńska
- ser Parmigiano Reggiano (lub inny twardy) - niewielki kawałek
- 1 ząbek czosnku
Ciasto: Droższe rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę. Całość zagniatamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie ser ścieramy na małych oczkach. Do przecierpu pomidorowego dodajemy oregano.
Ciasto wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oliwy. Smażymy 5 min z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą stronę. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym i posypujemy serem. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Układamy szynkę. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 minut.
Ściągamy pizze z patelni i dodajemy rukolę.
Deser figowy
czyli turbo prosty deser
Składniki:
- 2 duże garście ciasteczek korzennych
- 1 łyżka masła
- serek typu sernikowego (150g)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 banan
- dżem figowy
- szczypta cynamonu
Ten deser jest turbo prosty i nie wymaga ani pieczenia, ani gotowania. Można go modyfikować ze względu na to co ma się aktualnie w lodówce.
Spód: W rondelku roztapiamy masło. Następnie wkładamy do woreczka nasze ciastka korzenne i tłuczemy na bardzo drobne kawałki. Mieszamy z masłem.
Środek: Nasz środek to nic innego jak serek typu sernikowego (ja użyłam sernikowo-kanapkowego) wymieszany z cukrem wanilinowym.
Warstwa figowa: To nic innego jak dżem figowy. Niestety jest trudno dostępny. Nadaje smaku, jest turbo słodki ale przepyszny :) Jak nie mamy dżemu figowego możemy dodać inny. Mamy pełną dowolność.
Na wierzch dodajemy parę plasterków banana i posypujemy cynamonem.
Ostrzegam, deser jest na prawdę słodki:)