ISITAYELA.


 

WELCOME!

ISITAYELA to blog o jedzeniu. To moja domowa restauracja. Co tydzień nowe menu. Nowe smaki i nowe wyzwania kulinarne. To podróż po prostych daniach, które może wykonać każdy. To przepisy zarówno na środowe popołudnia jak i na piątkowe przyjęcia z przyjaciółmi. Set to połączenia czegoś na słodko i na słono. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i życzę smacznego:)

 
RESERVATIONS
Jakieś propozycje do menu?
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

OPENING HOURS
Możesz zaglądać tu 24 h/dobę.
7 dni w tygodniu.
 

 

set one s

 Zapraszam wszystkich na pierwszy set. Dziś serwujemy przepyszną zupę dyniową, puszystą domową pizze oraz przesłodki deser bananowo-figowy.

 

czyli zupa dyniowa z pieczonymi warzywami

dynia 01 s

Składniki:

  • 1/2 małej dyni (jak na zdjęciu)
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu
  • 2 kromki chleba
  • oliwa

Przyprawy:

  • większa szczypta soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy

Dynia: Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynie kroimy na większe kawałki. Usuwamy pestki. Cebulę przekrawamy na pół wraz z łupką. Układamy na blaszkę dynię (mąższem do góry), cebulę (łupką ku dołu) i czosnek w łupce. Pieczemy około 40-50 min.

Grzanki: Kromki chleba kroimy na małe kwadraciki, skrapiamy oliwą. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu

Po upieczeniu warzyw, obieramy wszystkie warzywa z łupek. Dodajemy do bulionu i całość blendujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut. 

Nalewamy zupę i dodajemy grzanki. Zamiast grzanek możemy zupę podawać z groszkiem ptysiowym.

Dyniowa

czyli ekspresowa pizza z patelni

pizza s

Składniki: 

  • 150g mąki tortowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli
  • garść rukoli
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • szynka szwardzwaldzka lub parmeńska
  • ser Parmigiano Reggiano (lub inny twardy) - niewielki kawałek
  • 1 ząbek czosnku

Ciasto: Droższe rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę. Całość zagniatamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W między czasie ser ścieramy na małych oczkach. Do przecierpu pomidorowego dodajemy oregano.

Ciasto wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oliwy. Smażymy 5 min z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą stronę. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym i posypujemy serem. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Układamy szynkę. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 minut. 

Ściągamy pizze z patelni i dodajemy rukolę.

 

czyli turbo prosty deser

figowy s

Składniki:

  • 2 duże garście ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka masła
  • serek typu sernikowego (150g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 banan
  • dżem figowy
  • szczypta cynamonu

 

Ten deser jest turbo prosty i nie wymaga ani pieczenia, ani gotowania. Można go modyfikować ze względu na to co ma się aktualnie w lodówce. 

Spód: W rondelku roztapiamy masło. Następnie wkładamy do woreczka nasze ciastka korzenne i tłuczemy na bardzo drobne kawałki. Mieszamy z masłem.

Środek: Nasz środek to nic innego jak serek typu sernikowego (ja użyłam sernikowo-kanapkowego) wymieszany z cukrem wanilinowym.

Warstwa figowa: To nic innego jak dżem figowy. Niestety jest trudno dostępny. Nadaje smaku, jest turbo słodki ale przepyszny :) Jak nie mamy dżemu figowego możemy dodać inny. Mamy pełną dowolność.

Na wierzch dodajemy parę plasterków banana i posypujemy cynamonem.

Ostrzegam, deser jest na prawdę słodki:)