ISITAYELA.



czyli krem z kukurydzy

kukuryku s

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 750ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma

 


 W garnku rroztapiamy masło i szklimy cebulę. Dodajem czosne oraz odcedzoną kukurydzę. Podsmażąmy pod przykryciem około 5-8 min (od czasu do czasu mieszając, żeby nic nam się nie spaliło). Dodajemy łyżeczkę kurkumy i ostrej papryki. Sól, pieprz do smaku. Dodajemy bulion i gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Na koniec, blendujemy zupę na jednolitą masę. Posypujemy migdałami i jemy:)