czyli brazylijski czekoladowy przysmak

Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
Posypki:
- pistacje
- kokos
- kawałki czekolady
- migdały
Brigadeiro to typowy deser serwowany w Brazyli. Aby go zrobić wystarczy wymieszać wszystkie składki i zagotować przy tym nieustannie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje - czyli około 10 minut.
Nastepnie masa musi nam wystygnąc. W tym czasie możemy przygotować posypki. Np. mieląc migdały, pistacje czy inne orzechy. W moim przypadku były to właście pistacje. Ich słony smak idelanie pasuje do słodkiego wnętrza czekoladki.
Kiedy już masa nam wystygnie, smarujemy ręce (tak, ręce) masłem, aby masa nieprzyklejała się do dłoń podczas formowanie kuleczek (wielkość wg uznania, ale najlepiej jakby miały wielkość praliny). Następnie obsypujemy w posypce i....gotowe;)