czyli malinowa chmurka. Pyszny deser z kruchego ciasta, warstwy malinowej i bezy
Składniki:
Ciasto:
- 1 kopiata szklanka mąki
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
- 3 białka
- 150g drobnego cukru
- szczypta soli
- 30-40g płatków migdałowych
Krem
- 500ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 malinowe galaretki
- 0,5kg malin
Beza:
Nagrzewamy piekarnik do temp 140st C.
Do miski miksera wlewamy białka. Ubijamy i w trakcie ubijania dodajem szczyptę soli i cukier.Aż do momentu uzyskania pięknej, błyszczącej piany.
Pianę układamy na papierze do pieczenia (wielkość bezy musi być taka jak forma w której będziemy piec spód całego ciasta) i posypujemy migdałami. Pieczemy około 1 godzinę.
Galaretka z malinami:
0,5kg malin (świeżych lub mrożonych)
2 malinowe galaretki
3 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzamy i mieszamy z malinami. Odkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Taką zgęstniałą galaretkę wykładamy na kruche ciasto. Całość schładzamy w lodówce.
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 190stC.
Do mąki dodajemy pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia. Zagniatamy i formujemy w kulę. Nastepnie ścieramy na tartce (na oczku do plasterków) ciasto i formujemy spód.
Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 minut.
Krem:
Wszystkie składniki na krem mieszamy w mikserze do momentu uzyskania gęstego kremu.
I teraz łączymy wszystkie składniki. Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy równo krem na całej powierzchni. Na wierzch układamy wystudzoną bezę. I znów nasze ciasto wędruje do lodówki na około 2h.
Malinowa królowa jest dobra również z truskawkami.