ISITAYELA.



czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem białego wytrawnego wina

 krewetki s

Składniki:

  • 250g krewetek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 40g masła
  • Pietruszka bądź koperek
  • Pieczywo
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Rozmrażamy krewetki (np. zalewając wodą i parę razy przepłukując). Na patelni roztapiamy połowę masła i wyciskamy czosnek. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy ostrą paprykę (zamiast sproszkowanej możemy dodac papryczkę chili, jeśli wolimy). Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor (około 5 minut), w między czasie 2 razy przewrócić. Dolewamy wina i zwiększamy 'ogień'. Jak wyparuje alkohol, dodajemy drugą część masła oraz pietruszkę. Smażymy tak jeszcze z 2-3 minutki.

Podajemy z pieczywem.

To jest jedna z szybszych potraw jakie znam. A do tego pyszna;)