czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem białego wytrawnego wina
Składniki:
- 250g krewetek
- 2 duże ząbki czosnku
- 100ml białego wytrawnego wina
- 40g masła
- Pietruszka bądź koperek
- Pieczywo
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Rozmrażamy krewetki (np. zalewając wodą i parę razy przepłukując). Na patelni roztapiamy połowę masła i wyciskamy czosnek. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy ostrą paprykę (zamiast sproszkowanej możemy dodac papryczkę chili, jeśli wolimy). Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor (około 5 minut), w między czasie 2 razy przewrócić. Dolewamy wina i zwiększamy 'ogień'. Jak wyparuje alkohol, dodajemy drugą część masła oraz pietruszkę. Smażymy tak jeszcze z 2-3 minutki.
Podajemy z pieczywem.
To jest jedna z szybszych potraw jakie znam. A do tego pyszna;)