ISITAYELA.



czyli sałatka ze szpinakiem, awokado i czosnkowymi grzankami

awokado s

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 plasterki boczku wędzonego
  • kiełki rzodkiewki (mogą być inne)
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (+3 łyżki do grzanek)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie
  • pieczywo 

Sos: Łączymy ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, miód i sól. Trzeba dobrze wymieszać, aby oliwa połączyła się z octem.

Boczek: Jeśli mamy długie plastry boczku to przekrawamy je na pół (tak żeby po wysmażeniu zmieścił nam się plasterek na grzance). Podsmażamy na patelni, bez dodatku tłuszczu. Boczek ma byc chrupiący.

Grzanki:  Kroimy *bułkę na małe kromeczki. Do miski wlewamy 3 łyżki oliwy, wyciskamy czosnek i dodajemy zioła prowansalskie. Mieszamy. Następnie obtaczamy nasze grzanki w oliwie i smażymy na patelni (tej samej na której smażyliśmy boczek).

* Do grzanek użyłam ciemnej bułki z ziarnami.

Szpinak: Następnie myjemy szpinak i osuszamy go ręcznikiem papierowym. Wykładamy na talerze i polewamy sosem. 

Awokado: Przekrawamy na pół i łyżeczka wydrążamy miąższ. Kroimi na paseczki.

Na szpinak nakładamy grzankę, boczek oraz awokado. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki i całość posypujemy kiełkami