ISITAYELA.



czyli zupa dyniowa z pieczonymi warzywami

dynia 01 s

Składniki:

  • 1/2 małej dyni (jak na zdjęciu)
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu
  • 2 kromki chleba
  • oliwa

Przyprawy:

  • większa szczypta soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1/2 mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy

Dynia: Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynie kroimy na większe kawałki. Usuwamy pestki. Cebulę przekrawamy na pół wraz z łupką. Układamy na blaszkę dynię (mąższem do góry), cebulę (łupką ku dołu) i czosnek w łupce. Pieczemy około 40-50 min.

Grzanki: Kromki chleba kroimy na małe kwadraciki, skrapiamy oliwą. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu

Po upieczeniu warzyw, obieramy wszystkie warzywa z łupek. Dodajemy do bulionu i całość blendujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut. 

Nalewamy zupę i dodajemy grzanki. Zamiast grzanek możemy zupę podawać z groszkiem ptysiowym.

Dyniowa