czyli zupa dyniowa z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1/2 małej dyni (jak na zdjęciu)
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu
- 2 kromki chleba
- oliwa
Przyprawy:
- większa szczypta soli
- większa szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
Dynia: Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynie kroimy na większe kawałki. Usuwamy pestki. Cebulę przekrawamy na pół wraz z łupką. Układamy na blaszkę dynię (mąższem do góry), cebulę (łupką ku dołu) i czosnek w łupce. Pieczemy około 40-50 min.
Grzanki: Kromki chleba kroimy na małe kwadraciki, skrapiamy oliwą. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Po upieczeniu warzyw, obieramy wszystkie warzywa z łupek. Dodajemy do bulionu i całość blendujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut.
Nalewamy zupę i dodajemy grzanki. Zamiast grzanek możemy zupę podawać z groszkiem ptysiowym.