ISITAYELA.



czyli połączenie zdrowego grejpfruta, serka mascarpone i uzależniających ciastek oreo

 grejpfrutowe szalenstwo S

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • około 70g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 10g drobnego cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie oreao (4 ciastka)


Krem: Krem do tego deseru jest podobny do tego który dodajemy do tiramisu. Czyli ubijamy żółtko z cukrem na białą masę. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascapone i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie, ubijamy białko z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą.

Grejpfrut: Owoc przekrawamy na pół. Wydrążamy środek, zachowując miąższ. 

Skórka posłuży nam jako miseczka. Do wydrążonego grejpfruta na dno, układamy połowę pokruszonych ciastek oreao. Następnie dodajemy warstwę kremu. Na krem nakładamy owoc grejpfruta. I tak na zmianę: porcja ciastek, kremu i owoców. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.