ISITAYELA.



czyli malinowa chmurka. Pyszny deser z kruchego ciasta, warstwy malinowej i bezy

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kopiata szklanka mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 30-40g płatków migdałowych

 Krem

  • 500ml śmietanki 36% (lub 30%)
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy

 

  • 2 malinowe galaretki
  • 0,5kg malin


Beza:
Nagrzewamy piekarnik do temp 140st C.
Do miski miksera wlewamy białka. Ubijamy i w trakcie ubijania dodajem szczyptę soli i cukier.Aż do momentu uzyskania pięknej, błyszczącej piany.

Pianę układamy na papierze do pieczenia (wielkość bezy musi być taka jak forma w której będziemy piec spód całego ciasta) i posypujemy migdałami. Pieczemy około 1 godzinę.

Galaretka z malinami:
0,5kg malin (świeżych lub mrożonych)
2 malinowe galaretki
3 szklanki wrzącej wody

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzamy i mieszamy z malinami. Odkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Taką zgęstniałą galaretkę wykładamy na kruche ciasto. Całość schładzamy w lodówce.

Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 190stC.
Do mąki dodajemy pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia. Zagniatamy i formujemy w kulę. Nastepnie ścieramy na tartce (na oczku do plasterków) ciasto i formujemy spód.
Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 minut.

Krem:
Wszystkie składniki na krem mieszamy w mikserze do momentu uzyskania gęstego kremu.

I teraz łączymy wszystkie składniki. Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy równo krem na całej powierzchni. Na wierzch układamy wystudzoną bezę. I znów nasze ciasto wędruje do lodówki na około 2h.

Malinowa królowa jest dobra również z truskawkami.