ISITAYELA.



 czyli zdrowa pizza 

placek s

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 1 jajko
  • ser mozzarela - 1 kulka
  • 1 czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • czosnek (1 ząbek lub w wersji sproszkowanej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bazyliowego pesto
  • świeża bazylia
  • przyprawy: sól, pieprz, 

 


 

Rozgrzewamy piekarnik do 200st C. Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

Kalafiora myjemy, delikatnie osuszamy i mielimy na bardzo drobne kawałki (ja użyłam do tego blendera z 'nożową' końcówką). Przysmażamy go około 5 minut na suchej patelni uważając żeby się nie spalił. Studzimy.

Dodajemy jajko, startą na dużych oczkach mozzarelle, czosnek oraz pieprz i sól.Możemy również dodać inne przyprawy wg uznania.  Wszystkoze sobą mieszamy i wykładamy na blachę formując okrąg. Pieczemy ok 20 min.

Dodatki:

W między czasie kiedy piecze nam sie ciasto, kroimy warzywa: czerwoną cebulę ,paprykę i cukinie. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z dodatkiem oliwy.

Na koniec, wyciągamy kalafiorowy placek z piekarnika, smarujemy spód bazyliowym pesto i dodajemy na wierzch grillowane warzywa, dekorując listkami bazylią.