czyli zdrowa pizza
Składniki:
- pół kalafiora
- 1 jajko
- ser mozzarela - 1 kulka
- 1 czerwona cebula
- czerwona papryka
- cukinia
- czosnek (1 ząbek lub w wersji sproszkowanej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bazyliowego pesto
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, pieprz,
Rozgrzewamy piekarnik do 200st C. Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Kalafiora myjemy, delikatnie osuszamy i mielimy na bardzo drobne kawałki (ja użyłam do tego blendera z 'nożową' końcówką). Przysmażamy go około 5 minut na suchej patelni uważając żeby się nie spalił. Studzimy.
Dodajemy jajko, startą na dużych oczkach mozzarelle, czosnek oraz pieprz i sól.Możemy również dodać inne przyprawy wg uznania. Wszystkoze sobą mieszamy i wykładamy na blachę formując okrąg. Pieczemy ok 20 min.
Dodatki:
W między czasie kiedy piecze nam sie ciasto, kroimy warzywa: czerwoną cebulę ,paprykę i cukinie. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z dodatkiem oliwy.
Na koniec, wyciągamy kalafiorowy placek z piekarnika, smarujemy spód bazyliowym pesto i dodajemy na wierzch grillowane warzywa, dekorując listkami bazylią.