ISITAYELA.



czyli klasyczna carbonara z dodatkiem kabanosów

 carbonara s

Składniki:

  • makaron spaghetii (ilość wg uznania)
  • 50-100 g wędzonego boczku
  • 2 długie kabanosy wieprzowe 
  • 100 ml białego wina
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki startego twardego sera (lub dowolnego innego jeśli nie mamy twardego)
  • sól
  • pieprz
  • coś zielonego do ozdoby (szpinak, bazylia, pietruszka)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek kroimy na małe kwadraciki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kroimy kabanosy na niewielkie plasterki i dodajemy do boczku. Całość podsmażamy aż boczek będzie chrupiący.

Kroimy cebulę i dodajemy do mięsa. Wciskamy ząbek czosnku. Całość podsmażamy i pod koniec zalewamy winem. Dusimy tak około 5 minut.

Do żółtek dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do wszystkich składników energicznie mieszając i czekamy, aż sos nam zgęstnieje. 

Do gotowego sosu dodajemy makaron. I jemy:)