czyli klasyczna carbonara z dodatkiem kabanosów
Składniki:
- makaron spaghetii (ilość wg uznania)
- 50-100 g wędzonego boczku
- 2 długie kabanosy wieprzowe
- 100 ml białego wina
- 2 żółtka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki startego twardego sera (lub dowolnego innego jeśli nie mamy twardego)
- sól
- pieprz
- coś zielonego do ozdoby (szpinak, bazylia, pietruszka)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek kroimy na małe kwadraciki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kroimy kabanosy na niewielkie plasterki i dodajemy do boczku. Całość podsmażamy aż boczek będzie chrupiący.
Kroimy cebulę i dodajemy do mięsa. Wciskamy ząbek czosnku. Całość podsmażamy i pod koniec zalewamy winem. Dusimy tak około 5 minut.
Do żółtek dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do wszystkich składników energicznie mieszając i czekamy, aż sos nam zgęstnieje.
Do gotowego sosu dodajemy makaron. I jemy:)