czyli ekspresowa pizza z patelni
Składniki:
- 150g mąki tortowej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka drożdży instant
- szczypta soli
- garść rukoli
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- szynka szwardzwaldzka lub parmeńska
- ser Parmigiano Reggiano (lub inny twardy) - niewielki kawałek
- 1 ząbek czosnku
Ciasto: Droższe rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę. Całość zagniatamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie ser ścieramy na małych oczkach. Do przecierpu pomidorowego dodajemy oregano.
Ciasto wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oliwy. Smażymy 5 min z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą stronę. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym i posypujemy serem. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Układamy szynkę. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 minut.
Ściągamy pizze z patelni i dodajemy rukolę.