ISITAYELA.



czyli ekspresowa pizza z patelni

pizza s

Składniki: 

  • 150g mąki tortowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli
  • garść rukoli
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • szynka szwardzwaldzka lub parmeńska
  • ser Parmigiano Reggiano (lub inny twardy) - niewielki kawałek
  • 1 ząbek czosnku

Ciasto: Droższe rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę. Całość zagniatamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W między czasie ser ścieramy na małych oczkach. Do przecierpu pomidorowego dodajemy oregano.

Ciasto wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oliwy. Smażymy 5 min z jednej strony. Następnie przewracamy na drugą stronę. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym i posypujemy serem. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Układamy szynkę. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 minut. 

Ściągamy pizze z patelni i dodajemy rukolę.